JOM SOKONG BLOG

KLIK SAYA...

Monday, November 15, 2010

TUBA

Tuba (Derris elliptica) is a creepers from Fabaceae (Leguminaceae) family found in South East Asia and Pacific Islands used for poisoned fish. This crop usually grow in the jungle and not commercially grown as popular crops. Few other names locally was as akar racun, tuwa laleur, areuy kidang (Sd.), jenu, jelun, tungkul (JAWA), tobha, jheno and mombul. The tuba roots contain a type of active ingredient known as rotenona (rotenone) that able to poison the fish and killed them. The chemical mixture also used in agriculture to reduce the mite and pest attack. This article discuss about the tuba root and the usage as sharing an an information based on my experience during my old days in my village in 1960' and early 1970'es.

Tuba are creepers that has an ability to creep with other plants up to 10 meter high. The stems are brownish in color with a lentisel and the leaves disperse and green in color. The number of leaves between 7-15 units . helai. Tangkai daun berukuran antara 13-23 cm panjang dengan sisi bawah bahagian sisi bawah daun kekelabuan atau agak kebiruan. Daun muda atau pucuk yang muda berwarna coklat-ungu/ Tanaman tuba mempunyai bunga yang terkumpul dalam kumpulan yang panjangh tangkainya kira-kira 12-26 cm panjang. Kelopak bunga tuba berbentuk cawan dengan warna hijau dan warna ros pucat. Buah tuba berbentuk oval yang memanjang dengan saiz kira2 3.5-7cm × 2 cm serta mempunyai antara 1-2 bijibenih.

Tumbuhan tuba tumbuh liar dalam semak-semak dekat tepi hutan dan juga di tepi sungai yang agak lembab dimana kadang-kadang ditanam di kebun atau dikeliling rumah di kawasan kampong tradisional. Di Malaysia dan kebanyakan negara Asia Tenggara tuba didapati mulai dari dataran rendah hingga ketinggian sekitar 1500 meter dari paras laut. Saya mendapatkan bekalan tuba dari kawasan kebun getah dikawasan kampong dan kawasan belukar. Apabila tumbuhan tersebut telah matang saya kutip akarnya dengan mencabut pokok dan kutip akarnya sebelum digunakan. Kalau berlebihan saya akan simpan dengan mengeringkannya dan boleh digunakan kemudian.

Kajian mendapati bahawa kandungan racun pada tuba dikenali sebagai derrids pada masa dulu tetapi sekarang dikenali sebagai rotenona. Bahan aktif ini dijumpai pada akar tuba (Lihat foto sebelah) dengan kadar antara 2½-3% sahaja dan sebenarnya terdapat paling banyak terkandung dalam bahagian kulit akar.kajian saintis juga mendapati bahan Derrids hampir tidak terlarut dalam air. Tuba digunakan secara tradisional sebagai racun ikan. Cara menggunakan adalah dengan bahagian akarnya biasanya digali dan dipotong. Akar tuba akan dikeringkan selama beberapa hari (sekitar 3-4 hari) dulu. Akar tuba ini kemudian ditumbuk dan dicampur dengan air menghasilkan cairan yang berwarna seperti susu. Campuran air dengan kepingan akar ini kemudian dituang kedalam lubuk ikan atau parit atau anak sungai yang ada arus air. Jika arus air tidak laju kandungan tuba digunakan tak perlu banyak tetapi jika air berarus deras dan luas makan jumlah tuba perlu banyak. Akar tuba yang ditumbuk diletakkan dalam air mengalir.

Pengalaman saya biasanya akan membuat empangan untuk memperlahankan arus dan mempastikan ikan tidak lari ketempat lain. Pasangkan jaring atau jala di bahagian bawah arus untuk memungut ikan yang terapung2.Ikan-ikan yang mabuk tuba. Ikan yang kena tuba akan mabuk dan timbul di permukaan air dan dengan mudah ditangkap. Kebaikan racun tuba ialah kerana setelah beberapa jam sahaja atau sampai beberapa hari bergantung pada derasnya aarus aliran sungai maka keadaan sungai sudah akan pulih kembali.

Dalam bidang pertanian sektor tanaman adalah dikaji bahawa racun tuba dimanfaatkan pula sebagai racun serangga yang mampu mengawal masaalah kutu-kutu, hamama dan ulat yang merosakan tanaman dikebun. Racun tuba dibuat dengan mengekstrak iaitu dengan menumbuk akar yang segar atau yang telah dikeringkan. Akar tersebut kemudian di rendam dengan sejumlah air hingga satu malam (atau, ada pula yang merebusnya selama beberapa jam). Ekstrak ini kemudian dicampurkan dengan larutan sabun untuk menstabilkannya dan disembur kepada tanaman kita berulang kali untuk elakan serangan hamana terutama pokok tembakau dan kajian juga mendapati racun tuba dapat membasmi kutu pada anjing, tungau pada ayam, gangguan lalat dan lain-lain.

Saya pernah lihat di kampong dulu racun tuba digunakan dengan beberapa campuran lain seperti minyak masak sebagai ubat untuk mengawal penyakit kulit seperti Kudis Buta, Kurap dan panau. Pemerhatian saya mendapati ianya mujarab dan merupakan satu kaedah kawalan penyakit kulit. Penggunaan racun tuba untuk menangkap ikan di lubuk atau anak sungai air tawar adalah menjadi satu kesalahan kini dibawah Akta Perikanan di Malaysia. Inii kerana racun ini secara tidak langsung membunuh banyak ikan sekali gus dan juga membunuh anak-anak ikan yang masih kecil. Pemerhatian saya mendapatu jika arus aliran air deras maka kesan kerosakan agak kurang dan ikan cuma mabuk sahaja. Kajian lanjut penggunaan tuba perlu dijalankan untuk memenafaatkan tumbuhan tuba sebagai tumbuhan herba serbaguna pada masa akan datang.

MEREDAH HUTAN....MENCARI AKAR TUBA...
AKAR DI KUMPUL....DIKERINGKAN SEKETIKA....
MENUBA IKAN....HASILNYA MEMANG DIJANGKA...
KINI ELAKKAN MENUBA...UNTUK LEBIH SEJAHTERA...

By,
M Anem
Asal Muar
Johor

No comments:

Post a Comment