JOM SOKONG BLOG

KLIK SAYA...

Friday, November 4, 2011

POULAR MUSANG KING DURIAN


DURIAN Varieti Raja Kunyit (Durian ziberthinus Linn.) or locally known as Durian 'Musang King' registered as D197 in the Department of Agriculture National Fruit listing. This popular Durian among 10 top popular varieties in Malaysia out of more than 200 varieties found in this region. This durian are grown in Kelantan, Pahang (Daerah Raub), Johor and Perak. This Variety was registered by Mr Wee Chong Beng from Tanah Merah , Kelantan on 9 Disember 1993. The original name of this varieti are known as  'Raja Kunyit' based on special characteristic of durian ini yang berbentuk bulat bujur, kulit berwarna hijau muda, isi berwarna sangat kuning, isi tebal, rasa lemak, sangat manis dan sedikit rasa pahit. Masyarakat biasa atau orang tempatan di Malaysia lebih kenal varieti ini dengan panggilan Klon D197. Durian ini mendapat permintaan yang tinggi untuk penanaman semenjak didaftarkan dan merupakan varieti durian yang popular. Pada masa ini kawasan di Bentong , Pahang merupakan kawasan pengeluaran utama durian ini dengan jenama 'Durian Musang King'. Artikel malam ini saya membentangkan pencirian durian Raja Kunyit atau Durian Musang King berdasarkan kajian DUS yang telah dibuat.


Durian ini mempunyai panjang buah saiz sederhana sekitar 20 cm panjang dengan lebar buah sederhana (15.5 cm) dan berat purata buah juga sederhana iaitu 1.8 kg sebiji. Kiraan nisbah panjang buah dengan lebar buah dikira pada 1.38:1. Bentuk buah dikatakan sebagai OVAT (Ovate) dengan bahu pangkal buah yang sedikit rata. Bentuk bahagian hujung buah adalah bulat dimana panjang tangkai buah diukur sepanjang 5.4 cm. Garispusat tangkai buah adalah saiz sderhana. Susunan duri dibahagian tangkai buah adalah agak bergabung dengan duri yang kasar sementara susunan duri pada hujung buah adalah bertapak luas atau tidak berduri. Bentuk duri pada pangsa buah adalah tidak berkop. Duri antara pangsa buah adalah bersaiz lebih besar dari duri pangsa. Pangsa buah varieti Raja Kunyit (D197) atau musang King adalah jelas kelihatan pada kulit buah.


Duri durian Raja Kunyit mempunyai warna perang kekuningan pada pangkal duri dan tengah duri sementara dihujungnya berwarna perang. Hanya mereka yang amat teliti dapat membezakan warna yang ada pada duri. Saya menggunakan kanta pembesar untuk melihat perbezaan warna pada duri ketika membuat pemeriksaan. Buah ini adalah sangat senang untuk dibuka apabila telah gugur dan cukup masak. Tempoh buah untuk matang dalam kategori sederhana iaitu tidak terlalu lama atau cepat. Tebal kulit buah yang dibuka dikuur setebal 1.7 cm. Apabila dilihat isinya berwarna kuning dengan ulas yang bersaiz sederhana dan isinya memang tebal. Apabila dimakan akan terasa isinya yang manis dan mempunyai rasa pahit sedikit tetapi rasa lemak yang sangat kuat. 


Tekstur isi buah durian Musang King/ Raja Kunyit/ D197 dikatakan sebagai sederhana, begitu juga kepejalan isinya yang juga sederhana. Aroma pada isinya adlah sedikit tidak seperti durian lain yang aroma isinya kuat. Kadar isi pada berat buah adalah pada kadar 0.243 iaitu lingkunag 25% kuantum berat isi berbanding dengan berat buah. Lazimnya terdapat 4 ulas biji atau isi pada satu pangsa. Kajian juga menunjukkan peratus biji kesep bagi varieti ini adalah 70% (sangat tinggi) sementara peratus biji berisi separuh hanya 30%. Kebaikan istimewa varieti ini adalah tidak ada peratus biji penoh dijumpai (0%). Saiz biji adalah sederhana iaitu tidak terlalu besar atau tidak terlalu kecil.


Durian Musang King atau Durian Raja Kunyit atau Durian D197 adalah varieti yang sama. Dalam pasaran terbuka nama 'MUSANG KING' kini lebih menonjol kerana ianya berjaya memberikan kepercayaan dalam proses promosi yang dijalankan. Jabatan Pertanian banyak mengeluarkan anakbenih durian ini dahulu tetapi kini banyak dihasilkan oleh nurseri swasta yang telah mengikuti program pengesahan benih tanaman. Durian ini sangat baik untuk pasaran domestik dan mempunyai potensi besar untuk diekspot dengan teknologi'Quick Freeze' yang menyejukbekukan durian segar setiap biji (whole fruit) menggunakan mesin khas. Permintaan durian sejukbeku ini sangat baik di pasaran Hong Kong, China dan juga beberapa negara lain. Semuga minat masyarakat Malaysia terhadap durian akan terus meningkat sepanjang tahun dengan mempromosikan varieti yang mempunyai ciri-ciri komersial seperti Musang King.


MUSANG KING....RAJA KUNYIT BENDA SAMA.....
BUAH BERKUALITI...MEMANG ADA NAMA....
HARGA TETAP TINGGI....PASARAN MACAMANA....
PERLU DIPROSES...EKSPORT DIMANA JUA...


Related articles:
1. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)
2. Durian Clones (Click here)
3. Durian (Click here)
4. Popular durian clones (Click here)
5. Durian Belanda (Klik disini)


By,
M Anem
Jalan Istana
Bukit Beruang, Melaka,
Malaysia
(20 Zulkaedah 1432H)

1 comment:

 1. Assalamualaikum Tn Hj Anim,

  Saya Nadiah Karim, tutor dr UPM yang sedang mengikuti pengajian PhD. Saya amat berminat dgn maklumat limau bali yang Tn Hj paparkan pd

  http://animhosnan.blogspot.com/search/label/LIMAU%20BALI%20%28POMELO%29

  Boleh saya dptkan maklumat tentang limau bali dgn lebih lanjut? Maklumat seperti annual production, wastage and economic loss, GIS, etc?

  Saya ada menghantarkan email kepada DOA di Putrajaya tetapi hingga kini masih belum mendapat sebarang respons.

  Ribuan terima kasih jikalau Tn Hj dapat emailkan kepada saya maklumat tersebut.

  Ini alamat email saya: nadiah@eng.upm.edu.my

  ReplyDelete